8 novembra, 2024 Od administrator 0

Citrónový koláč je svieži

Citrónový koláč je svieži, ľahký a príjemne kyselkavý dezert, ktorý osvieži svojou chuťou. Tu je jednoduchý recept:

Ingrediencie

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g masla (studené, nakrájané na kocky)
  • 50 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • štipka soli

Na citrónovú náplň:

  • 3 veľké vajcia
  • 150 g kryštálového cukru
  • šťava a kôra z 2 veľkých citrónov (približne 100 ml šťavy)
  • 100 ml smotany na šľahanie (33 % tuku)
  • práškový cukor na posypanie (voliteľné)

Postup

1. Príprava cesta:

  1. Predhrej rúru na 180 °C.
  2. V miske zmiešaj múku, práškový cukor a štipku soli.
  3. Pridaj studené maslo a rukami spracuj zmes na drobivú konzistenciu.
  4. Pridaj vajce a vymiešaj hladké cesto. Ak je cesto príliš suché, pridaj trošku studenej vody.
  5. Cesto zabaľ do fólie a nechaj odpočívať v chladničke asi 15 minút.
  6. Po odležaní cesto rozvaľkaj na pomúčenej doske a vylož ním dno a boky okrúhlej formy (priemer 24 cm).
  7. Cesto prepichaj vidličkou a predpeč ho v rúre asi 10-12 minút, kým bude zlatisté.

2. Príprava citrónovej náplne:

  1. V miske vyšľahaj vajcia s kryštálovým cukrom, kým sa cukor nerozpustí.
  2. Pridaj citrónovú šťavu, nastrúhanú citrónovú kôru a smotanu na šľahanie. Všetko dobre premiešaj, aby vznikla hladká náplň.

3. Pečenie koláča:

  1. Na predpečené cesto nalej citrónovú náplň.
  2. Koláč peč asi 25-30 minút pri teplote 180 °C, alebo kým náplň spevnie, ale stále bude mierne pružná pri dotyku.
  3. Po upečení nechaj koláč vychladnúť, aby sa náplň ustálila.

4. Servírovanie:

  1. Pred podávaním môžeš koláč posypať práškovým cukrom alebo ozdobiť plátkami citróna.

Tento koláč chutí najlepšie vychladený, takže ho môžeš dať do chladničky na pár hodín. Prajem dobrú chuť! 🍋🍰