14 novembra, 2024
Pudingové venčeky
Tu je jednoduchý recept na jemné a chutné pudingové venčeky:
Ingrediencie na venčeky (odpaľované cesto)
- 250 ml vody
- 100 g masla
- 150 g polohrubej múky
- štipka soli
- 4 vajcia
Ingrediencie na pudingový krém
- 500 ml mlieka
- 2 vanilkové pudingové prášky
- 4 lyžice cukru
- 200 g masla (izbovej teploty)
- 1 lyžička vanilkového cukru
Postup
Príprava venčekov
- Odpaľované cesto
V hrnci priveďte k varu vodu so štipkou soli a maslom. Keď sa maslo úplne rozpustí, pridajte múku a za stáleho miešania “odpaľujte” cesto, kým sa nezačne oddeľovať od stien hrnca. Trvá to približne 2-3 minúty. - Pridávanie vajec
Cesto nechajte chvíľu vychladnúť. Do ešte teplého cesta postupne zapracujte vajcia, jedno po druhom, kým nevznikne hladké a lesklé cesto. - Formovanie venčekov
Cesto vložte do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou. Na plech vystlaný papierom na pečenie vytlačte venčeky s priemerom asi 5 cm, pričom nechajte dostatočný priestor medzi jednotlivými venčekmi, pretože sa pri pečení zväčšia. - Pečenie
Predhrejte rúru na 200 °C. Venčeky pečte približne 20-25 minút, až kým nie sú zlatohnedé. Počas pečenia rúru neotvárajte, aby sa cesto nezrútilo.
Príprava pudingového krému
- Puding
V časti mlieka rozmiešajte pudingový prášok a cukor. Zvyšné mlieko dajte variť. Keď začne vrieť, vlejte zmes s pudingom a varte do zhustnutia. Puding nechajte úplne vychladnúť. - Krém
Vyšľahajte maslo s vanilkovým cukrom do penista. Po lyžiciach pridávajte vychladnutý puding a šľahajte, kým nevznikne jemný krém.
Dokončenie
- Plnenie venčekov
Venčeky pozdĺžne rozrežte na polovice. Na spodnú časť naneste pudingový krém, prikryte vrchnou časťou. - Ozdobenie
Venčeky môžete posypať práškovým cukrom alebo poliať čokoládovou polevou.
Dobrú chuť!