8 novembra, 2024 Od administrator 0

Tekvicový koláč s čokoládou

Tekvicový koláč s čokoládou je úžasne jemný a aromatický dezert, ideálny na jeseň. Tekvica dodáva koláču vláčnosť a čokoláda pridáva hĺbku chuti. Tu je recept:

Ingrediencie

Na koláč:

  • 250 g hladkej múky
  • 200 g kryštálového cukru
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL jedlej sódy
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1/2 ČL mletého zázvoru (voliteľné)
  • štipka soli
  • 200 g tekvicového pyré (upečená alebo uvarená tekvica rozmixovaná na hladkú kašu)
  • 2 veľké vajcia
  • 120 ml rastlinného oleja
  • 100 ml mlieka
  • 100 g horkej alebo mliečnej čokolády (nasekaná na kúsky alebo čokoládové kúsky)

Na polevu (voliteľné):

  • 100 g čokolády (roztopená)
  • 1 ČL masla alebo smotany na zjemnenie polevy

Postup

1. Príprava tekvicového pyré (ak nemáš hotové):

  1. Predhrej rúru na 200 °C.
  2. Tekvicu prekroj, odstráň semienka a nakrájaj ju na väčšie kúsky.
  3. Peč 30-40 minút, kým je tekvica mäkká. Po vychladnutí vydlabej dužinu a rozmixuj na hladké pyré.

2. Príprava cesta:

  1. Zníž teplotu rúry na 180 °C.
  2. V jednej miske zmiešaj múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, škoricu, zázvor a štipku soli.
  3. V druhej miske zmiešaj tekvicové pyré, cukor, vajcia, olej a mlieko. Dobre premiešaj, aby sa všetky ingrediencie spojili.
  4. Do tekvicovej zmesi postupne primiešavaj suché ingrediencie, kým vznikne hladké cesto.
  5. Nakoniec pridaj nasekanú čokoládu a jemne premiešaj.

3. Pečenie:

  1. Cesto nalej do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy (priemer 24-26 cm) alebo štvorcovej formy.
  2. Peč v predhriatej rúre asi 40-50 minút, alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá.
  3. Po upečení nechaj koláč trochu vychladnúť vo forme a potom ho vyber na mriežku.

4. Príprava čokoládovej polevy (voliteľné):

  1. Roztop čokoládu s 1 ČL masla alebo smotany vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke, aby bola hladká a lesklá.
  2. Polevu nalej na koláč a nechaj stuhnúť.

Tento tekvicový koláč s čokoládou je skvelý sám o sebe, ale môžeš ho ozdobiť aj šľahačkou alebo orieškami. Prajem dobrú chuť! 🎃🍫