8 novembra, 2024
Tekvicový koláč s čokoládou
Tekvicový koláč s čokoládou je úžasne jemný a aromatický dezert, ideálny na jeseň. Tekvica dodáva koláču vláčnosť a čokoláda pridáva hĺbku chuti. Tu je recept:
Ingrediencie
Na koláč:
- 250 g hladkej múky
- 200 g kryštálového cukru
- 2 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL jedlej sódy
- 1 ČL mletej škorice
- 1/2 ČL mletého zázvoru (voliteľné)
- štipka soli
- 200 g tekvicového pyré (upečená alebo uvarená tekvica rozmixovaná na hladkú kašu)
- 2 veľké vajcia
- 120 ml rastlinného oleja
- 100 ml mlieka
- 100 g horkej alebo mliečnej čokolády (nasekaná na kúsky alebo čokoládové kúsky)
Na polevu (voliteľné):
- 100 g čokolády (roztopená)
- 1 ČL masla alebo smotany na zjemnenie polevy
Postup
1. Príprava tekvicového pyré (ak nemáš hotové):
- Predhrej rúru na 200 °C.
- Tekvicu prekroj, odstráň semienka a nakrájaj ju na väčšie kúsky.
- Peč 30-40 minút, kým je tekvica mäkká. Po vychladnutí vydlabej dužinu a rozmixuj na hladké pyré.
2. Príprava cesta:
- Zníž teplotu rúry na 180 °C.
- V jednej miske zmiešaj múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, škoricu, zázvor a štipku soli.
- V druhej miske zmiešaj tekvicové pyré, cukor, vajcia, olej a mlieko. Dobre premiešaj, aby sa všetky ingrediencie spojili.
- Do tekvicovej zmesi postupne primiešavaj suché ingrediencie, kým vznikne hladké cesto.
- Nakoniec pridaj nasekanú čokoládu a jemne premiešaj.
3. Pečenie:
- Cesto nalej do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy (priemer 24-26 cm) alebo štvorcovej formy.
- Peč v predhriatej rúre asi 40-50 minút, alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá.
- Po upečení nechaj koláč trochu vychladnúť vo forme a potom ho vyber na mriežku.
4. Príprava čokoládovej polevy (voliteľné):
- Roztop čokoládu s 1 ČL masla alebo smotany vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke, aby bola hladká a lesklá.
- Polevu nalej na koláč a nechaj stuhnúť.
Tento tekvicový koláč s čokoládou je skvelý sám o sebe, ale môžeš ho ozdobiť aj šľahačkou alebo orieškami. Prajem dobrú chuť! 🎃🍫