14 novembra, 2024 Od administrator 0

Vianočné medovníky

Tu je recept na tradičné vianočné medovníky, ktoré sú krásne mäkké a voňavé:

Ingrediencie

  • 600 g hladkej múky
  • 200 g práškového cukru
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • 1 lyžička mletého klinčeka
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2 vajcia
  • 100 g masla (rozpustené)
  • 200 g medu (teplého, nie horúceho)

Postup

  1. Príprava cesta
    Vo veľkej miske premiešajte múku, cukor, škoricu, zázvor, klinček, sódu bikarbónu a soľ.
  2. Pridanie mokrých ingrediencií
    Pridajte vajcia, rozpustené maslo a teplý med. Všetko dôkladne premiešajte, aby vzniklo hladké a pružné cesto.
  3. Chladenie cesta
    Zabaľte cesto do potravinárskej fólie a nechajte ho odležať v chladničke minimálne 1 hodinu (ideálne cez noc). Tým získajú medovníky mäkkosť a chuť.
  4. Vyvaľkanie a vykrajovanie
    Predhrejte rúru na 180 °C. Cesto vyvaľkajte na hrúbku asi 3-5 mm a vykrajujte z neho rôzne tvary.
  5. Pečenie
    Poukladajte tvary na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte asi 8-10 minút. Medovníky sledujte, aby neboli príliš hnedé, pretože by stvrdli.
  6. Ozdobenie
    Po vychladnutí môžete medovníky ozdobiť cukrovou polevou (bielko zmiešané s práškovým cukrom) alebo ich nechať bez polevy.

Dobrú chuť a krásne Vianoce!