14 novembra, 2024
Vianočné medovníky
Tu je recept na tradičné vianočné medovníky, ktoré sú krásne mäkké a voňavé:
Ingrediencie
- 600 g hladkej múky
- 200 g práškového cukru
- 2 lyžičky mletej škorice
- 1 lyžička mletého zázvoru
- 1 lyžička mletého klinčeka
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1/2 lyžičky soli
- 2 vajcia
- 100 g masla (rozpustené)
- 200 g medu (teplého, nie horúceho)
Postup
- Príprava cesta
Vo veľkej miske premiešajte múku, cukor, škoricu, zázvor, klinček, sódu bikarbónu a soľ. - Pridanie mokrých ingrediencií
Pridajte vajcia, rozpustené maslo a teplý med. Všetko dôkladne premiešajte, aby vzniklo hladké a pružné cesto. - Chladenie cesta
Zabaľte cesto do potravinárskej fólie a nechajte ho odležať v chladničke minimálne 1 hodinu (ideálne cez noc). Tým získajú medovníky mäkkosť a chuť. - Vyvaľkanie a vykrajovanie
Predhrejte rúru na 180 °C. Cesto vyvaľkajte na hrúbku asi 3-5 mm a vykrajujte z neho rôzne tvary. - Pečenie
Poukladajte tvary na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte asi 8-10 minút. Medovníky sledujte, aby neboli príliš hnedé, pretože by stvrdli. - Ozdobenie
Po vychladnutí môžete medovníky ozdobiť cukrovou polevou (bielko zmiešané s práškovým cukrom) alebo ich nechať bez polevy.
Dobrú chuť a krásne Vianoce!